ممانعت از برگزاری مراسمهای مذهبی، خصوصاً مجالس روضهخوانی، یکی از اقدامات رژیم پهلوی برای کم رنگ کردن باورهای اعتقادی مردم بوده است. در انی سند میبینیم که...
در نظر است در هر استان، مرکز جمعآوری آمار محکومان کمیسیون حفظ امنیت اجتماعی تشکیل شود تا در صورت تکمیل ظرفیت هر شهر استان برای نگهداری محکومان ... اعلام گردد
بر اساس این سند یکی از دانشآموزان «به علت بدرفتاری مسئولین دانشسرای موصوف در جلو کلاس مربوطه وسیله مواد نفتی خود را آتش زده که در نتیجه به سختی مجروح و به بیمارستان رضا پهلوی منتقل میشود.»
در سند زیر که به سال 1337 بازمیگردد، روحیه و منش «اسدالله علم» وزیر دربار شاه به نقل از هم حزبیهایش به خوبی نشان داده شده است: «آقای علم رهبر آن حزب برای خود مقام (آقائی) قائل است و افراد حزبی را مجبور میسازند که ایشان را با نام (آقا) صدا بزنند و بخوانند.»
در این سند نیز ساواک به رقابت آمریکا و انگلستان بر سر منافع اقتصادی در ایران اشاره نموده است. در سند آمده است که آقای کوزمین دبیر اول سفارت شوروی به امضای قرارداد نفت با کمپانی کنتینتال اشاره کرد...
گزارشی از روزنامه زوددويچه تسايتونگ آلمان درمورد وقايع ايران در آستانه انقلاب اسلامي مشتمل بر فساد اطرافيان دربار و فشار ديكتاتوری شاه ، كشتار مردم توسط ارتش
مرحوم جلال آلاحمد از جلمه روشنفکرانی است که بیشترین تأثیر را در میان همفکران خود داشته است. وی که با نوشتن داستانهایی چون «مدیر مدرسه» سبک داستاننویسی «صادق هدایت» را به حاشیه کشاند، در حوزه روشنفکری نیز آثاری چون «غربزدگی» و «در خدمت و خیانت روشنفکران» را نوشت که مخالفین و موافقین زیادی در کشور پیدا کرد.
براساس این گزارش، در یک طرف افسری است که حاضر به تن دادن به این اقدام نیست و از طرف دیگر حکومتی است که نه تنها این فرد را «احمق» مینامد، بلکه خواهان اخراج وی در صورت «اصلاح نشدن» است.
در این سند نامه مادران زندانيان سياسي زندان قصر به جمشيد آموزگار مبني بر اظهار تاسف از خلف وعده مخاطب در رسيدگي به وضعيت فرزاندانشان پس از 20 روز اعتصاب غذا ، توصيه ديدار با آنان جهت اتخاذ تصميم مقتضي مشاهده میشود.
نیروهای انقلابی با اعتراضات مداوم خود، عرصه را بر حکومت تنگ کردهاند. این امر به ویژه پس از راهپیماییهای تاسوعا و عاشورا (19 و 20 آذر) تشدید شده است.
از اقدامات تأثیرگذار علماء و مراجع کشور در سال 1341 تحریم عید نوروز و اعلام عزای عمومی در سال 1342 بود. در این سال به دلیل اقدامات رژیم از جمله تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی، انقلاب شاه و مردم، برگزاری رفراندوم 6 بهمن 1341 و بسیاری اقدامات دیگر که عملاً به معنای حذف اسلام و تقابل با حوزههای علمیه و علماء بود حضرت امام(ره) و بسیاری از مراجع ...
مشارالیه برای من پیغام فرستاد اگر تمایل به افتتاح مخزن پمپ بنزین دارید لازم است مبلغ صد هزار تومان پول بفرستید تا ترتیب کار شما را بدهند در غیر این صورت دنبال کار خود بروید و از این موضوع چشم بپوشید.
در این سند از دلایل بروز مشکل در روابط ایران و مصر سخن گفته شده است. طبق این سند اکثر کشورهای منطقه از این اقدام پهلوی دوم و توسعه روابط سیاسی و امنیتی با اسرائیل ابراز ناخرسندی کرده اند.
وابستگی به بیگانگان یکی از راههای ترقی سیاسی و اقتصادی در عصر پهلوی بود، به همین خاطر در اسناد ساواک میبینیم که بسیاری از رجال سرشناس عصر پهلوی به بیگانگان خصوصاً انگلستان و آمریکا وابستگی داشتهاند.
یکی از ویژگیهای حاکم بر رژیم پهلوی بیاعتمادی ریشهدار میان شاه و رجال لشگری و کشوری بود. صرفنظر از دلایل این بیاعتمادی که متعدد میباشد، شاه از آن برای کنترل زیردستانش استفاده میکرد.
بر اساس این سند «در اثر تیراندازی مأمورین شهربانی کاشان تعداد سه نفر کشته و 23 نفر مجروح گردیدهاند و تظاهرات به طور پراکنده در خیابانهای کاشان برقرار است.»
تزلزل در ارکان رژیم پهلوی را در سند زیر میتوان مشاهده کرد. در این سند پس از انتشار اخباری مبنی بر احتمال آزادی زندانیهای سیاسی و انحلال ساواک، اعضای این سازمان نگرانی خود را بیان کردهاند.
واکنشهای عمومی به تبعید حضرت امام خمینی(ره) در مخالفت با لایحه کاپیتولاسیون و سخنرانی علیه سلطه آمریکا در سال 1343 به ترکیه، بسیار گسترده بود و موجی از اعتراض را در سراسر کشور از جمله قم، تبریز، تهران و ... به وجود آورد.