ثریا اسفندیاری دومین همسر محمدرضا پهلوی سرانجام در سال اسفند 1336 از شاه ایران جدا شد و تا پنج سال بعد از جدایی خود، درباره زندگی خود با شاه سکوت اختیار نمود و حتی در تمام این مدت نیز شایع شده بود که شاه با پرداخت حق السکوت کلانی که به صورت ماهیانه به ثریا پرداخت می شود مانع از سخن گفتن ثریا میشود.
رژیم پهلوی برای تسلط بر افکار عمومی و ترویج برنامههای خود به دنبال ایجاد ستادهایی خاص برای این منظور بود.در سند زیر گوشههایی از این تلاش دیده میشود.
سید روحالله موسوی خمینی (زادهشده به نام سید روحالله مصطفوی؛ ۱ مهر ۱۲۸۱ – ۱۳ خرداد ۱۳۶۸) نخستین رهبر و ولی فقیه ایران و از مراجع تقلید شیعه بود که انقلاب ۱۳۵۷ را رهبری و در پی آن، جمهوری اسلامی را از راه همهپرسی بنیان گذاشت و تا پایان عمر آن را رهبری کرد.
زکی خان، منشاء زیانها و لطمات فراوانی برای خاندان زند بود. خونریزیها و وحشیگری های او، همچنان که کریم خان پیش بینی کرده بود یکی از عوامل مهم نابودی زندیه شد.
در ادبیات سیاسی محمدرضا پهلوی، نوسازی در مقابل سنت گرایی تعریف و تحدید شده بود. اما سنت ستیزی شاه در پوسته سیاست نوسازی، همانند شمشیر دولبه سبب تشديد مخاصمات اجتماعى و به تـأخير افـتادن توسعه سياسى در ايران شد.
ریخت و پاشهای خانوادهی پهلوی چنان گسترده بوده است که در کمتر مقطعی از تاریخ ایران میتوان مشابه آن را مشاهده کرد. اعضای این خانواده حتی جزییترین ضروریات زندگی خود را از خارج وارد و از این طریق مبالغ هنگفتی را از کشور خارج میکردند.
حجامت بهعنوان یکی از اعمال طب سنتی به حساب میآید که نهتنها در دین اسلام، بلکه از چند هزار سال قبل از اسلام نیز بهدلیل فواید خاص آن مورد اقبال مردم در دوران بسیار دور تاریخی بوده است. کما اینکه وسایل انجام حجامت در دوران گذشته با روشهای امروزی متفاوت بوده، بهطوری که اگر امروز با وسایل بهداشتی به انجام حجامت اقدام میشود، در دوران گذشته و حتی تا ...
روز هفتم خرداد، یادآور هفتم خرداد ماه ۱۳۵۹ شمسی است که این روز اولین دوره مجلس شورای اسلامی افتتاح شد.
به همین مناسبت این روز، روز قانون و آغاز هفته مجلس میباشد. انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی در فاصله یکسال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در 24 اسفند 1358 برگزار شد و ملت در این انتخابات با شرکت حدود 11 میلیون نفر به نمایندگان خود رأی دادند.
یکی از مسائلی که شاه در سفر خود به آمریکا در دهه 1340 بر آن تاکید کرد، موضوع تهدید کمونیسم و تأثیر آن بر منافع آمریکا در خاورمیانه بود. شاه تصورات خاصی پیرامون نقش ایران در جلوگیری از نفوذ کمونیسم داشت و خطر نفوذ کمونیسم را بسیاری جدی و بااهمیت تلقی میکرد.
در آزادسازی خرمشهر جوانان و فرماندهان زیادی شهید شدند که یکی از آنان محمد جهان آرا فرمانده سپاه خرمشهر بود که جایگاه ویژه ای در سازماندهی نیروها و انجام عملیات های مختلف داشت. او از همان آغاز جنگ خود را برتر از مردم ندانست و ابتدا نیروها را به میدان نفرستاد بلکه دوشادوش مردم از شهر دفاع کرد.
تمام نقاط کشور ایران از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب عطرآگین از حضور شهیدانی است که با نثار خون خویش از خاک وطن دفاع کردند و بیگانگان را از ایران بیرون راندند. در این میان و در طول 8 سال دفاع مقدس مقاومت مردم خرمشهر، حماسه ای از یاد نرفتنی است، مردمی که بدون هیچ امکاناتی از مال و جان و ناموسشان دفاع نمودند شهید دادند اما یک وجب از خاکشان را به دشمن ...
از جیران بهعنوان پرنفوذترین زن عهد ناصری نام میبرند، او زنی کنجکاو، جسور و پرجنبوجوش و جوش بود و بهواسطه تفاوت طبقاتیاش با زنان قدرتمند حرمسرا معمولاً خود را در موقعیتهای سخت دخالت میداد و سعی میکرد تواناییهایش را بیشازپیش به رخ شاه بکشد تا بتواند نفوذ بیشتری در دربار داشته باشد.
تمامی روابط، دیدارها و تعاملات حکومت پهلوی و رژیم صهبونیستی به صورت سری و محرمانه انجام می گرفت. موضوعی که اسدالله علم در خاطرات خود از سفر اسحاق رابین به ایران از این روابط پنهانی رمزگشایی می کند.
از تیمورتاش به عنوان یکی چهرههای تأثیرگذار و مشهور در دوره پهلوی اول نام برده شده است. او نقش مهمی در به قدرت رسیدن رضا شاه داشت. از این رو رضا شاه بعد از تأسیس حکومت پهلوی، او را به مقام وزارت دربار رساند. وزارت دربار در دوران زعامت تیمورتاش بر آن، با تحولاتی مواجه شد و اصلاحاتی از سوی تیمورتاش بر آن اعمال شد. اما این فرجام نهایی تیمورتاش و وزارت ...
مسئله انتشار بیماری همه گیر وبا در دوران قاجار که با قحطی نان و ارزاق مردم نیز همراه شد از جمله بحرانهایی بود که در این سلسله بوجود آمد. حکام علنا مباحث آشکار را پنهان می کردند و حتی انتشار وبا را مایه تنبیه مردم می دانستند.
بوریس باژانوف، رئیس دبیرخانه دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی و دستیار استالین، در سال ۱۹۸۳، خاطرات خود را برای اولین بار به صورت کتابی منتشر کرد.
خانواده پهلوی برای برگزاری مهمانیهای مجلل که اغلب به عیاشی در آن می پرداختند همواره از جیب ملت خرج کرده و از مجلل ترین مراکز فروش خارج از کشور لوازم عیاشی خود را تهیه می کردند.
تأسیس مدرسه به سبک غربی در ابتدای دوره مظفری شروع شد، مظفرالدین شاه با هدف انتشار علم و دانش و تربیت جوانان، امنای دولت را تشویق کرد که مدرسه هایی با اسلوب فرنگی تأسیس کنند.
جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران که با نام رسمی ۲۵۰۰مین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران بهدست کوروش بزرگ شناخته می شود نام مجموعه ای از جشن ها بود که به مناسبت دوهزار و پانصد سال تاریخ مدون شاهنشاهی ایران و در زمان سلطنت محمدرضا شاه پهلوی برگزار شد. این جشن ها در سال 1350 از روز سه شنبه ۲۰ مهر آغاز گردید و تا شنبه ۲۴ مهر در تخت جمشید ادامه یافت.