وابستگی ایران به آمریکا در دوره حکومت محمدرضا شاه به حدی بود که مانع از استقلال عمل کشور در سیاست داخلی و خارجی بود. به گونهای که اگر یکی از مسئولان بلندپایه کشوری تصمیم به انجام اقدامی در عره سیاست خارجی داشت، در وهله اول باید رضایت و موافقت آمریکا را کسب میکرد.
«خسرو گلسرخی» سردبیر بخش هنری روزنامه کیهان و چهره ادبی- سیاسی مارکسیست که در سال 51 در کنار افرادی چون «کرامت الله دانشیان» به اتهام تلاش برای ربودن ملکه و ولیعهد پهلوی دوم بازداشت شد، دادگاهی به یادماندنی و جنجالی داشت.
گلسرخی در دادگاهی که زمستان 1352 از تلویزیون پخش شد سرسختانه از عقایدش دفاع کرد و در نهایت به جوخه ...
زنان لهستانی پس از آنکه از شوروی وارد ایران شدند، در وضع اسفناکی بسر میبردند و چون اغلبشان بسیار کثیف و آلوده به شپش بودند، باعث بروز بك همه گیری تیفوس در تهران شدند.
ر مرور تاریخ مشروطیت فراموشخانه نام آشنایی است. جایگاهی که بنیانگذارش میرزا ملکمخان ناظمالدوله را به روشنفکری مرموز تبدیل کرد که برخی او را تنها در جایگاه فراماسونری که عامل غرب بوده، تعریف کنند و دیگرانی نوسازی سیاسی و بازتعریف برخی مفاهیم در عرصه روشنفکری دوران مشروطه را مرهون وی بیابند.
یکی از موضوعات بسیار مهمی که مطرح میشود آن است که نهضت مشروطه را باید به عنوان تداوم مسیر حرکتهای اصلاحی قبلی ردگیری کرد یا خیر؟ این سئوال از آنجا ناشی میشود که به هر صورت بسیاری از حرکتهای اصلاحی در دوران قبل از مشروطه نظیر اقدامات عباس میرزا یا اقدامات قائم مقام و امیرکبیر اقداماتی عمودی بود که از راس هرم حاکمیت آغاز شده بود در حالیکه مشروطه بدون ...
رشد تهران به عنوان يك شهر يكصدهزار نفري در سال 1890 ميلادي ضرورت ايجاد شكلي از حمل و نقل عمومي را پيش كشيد؛ سرويس حمل و نقلي كه سبب براه افتادن يك خط درشكه راني از شرق تا غرب تهران گرديد .
یکی از تأثیرات استعمارگری، تولد سرزمینهای جدید بود که توسط استعمارگران و دریانوردان کشورهای اروپایی کشف شدند. این افراد که به نمایندگی از کشورهای خود به دریانوردی و کشف سرزمینهای ناشناخته میپرداختند، بعد از کشف سرزمینها نام خود و یا کشور و پادشاه خود را بر آن سرزمین قرار میدادند.
سرکوب آزادی بیان و اعمال نظارت و سانسور شدید بر مطبوعات و نشریات، مهمترین ویژگی حکومتهای استبدادی است. امری که بارها در تاریخ معاصر ایران در برهههای مختلف از جمله دوره رضاشاه اتفاق افتاده و مطبوعات را از رسالت حقیقی آنها دور کرده است.
آموزگار بعد از آنکه به سمت نخست وزیری رسید، با دادن وعدههایی تلاش نمود تا مخالفان را راضی نماید. یکی از وعدههایی که وی قبل از روی کار آمدن به مردم داده بود؛ در رابطه با زندانیان سیاسی و رسیدگی به وضعیت آنان بود؛ اما او تمام وعدههایش را انکار نمود.
شغل اصلی یغما (حیدر یغمای نیشابوری) خشتمالی بود و او سالهای دراز از این رهگذر کسب روزی میکرد. این کارورزی در شعر او نمود نظرگیری دارد و گاه در لابلای اشعارش اشاره مستقیمی دیده میشود.
او عاشق کار خود بود و به آن بسیار اهمیت می داد. یغما با سرافرازی خود را کارگری بیل بهدست معرفی میکرد و نه تنها از این کار ...
تنهایی و شکست واقعی شاه زمانی آغاز شد که بسیاری از حامیان او که اتفاقاً زمانی هم مورد پشتیبانی شاه قرار داشتند به جرگه مخالفان پیوستند. این تغییر جهت سیاسی نه از روی فرصتطلبی بلکه ناشی از اقدامات خاص شخص شاه نسبت به آن افراد و گروهها بود.
در سند زیر که به سال 1337 بازمیگردد، روحیه و منش «اسدالله علم» وزیر دربار شاه به نقل از هم حزبیهایش به خوبی نشان داده شده است: «آقای علم رهبر آن حزب برای خود مقام (آقائی) قائل است و افراد حزبی را مجبور میسازند که ایشان را با نام (آقا) صدا بزنند و بخوانند.»
سرمایه اجتماعی امری است که می تواند در زمانه بی ثباتی به کار آید. در این شرایط حتی اگر روابط دولت و جامعه خوب نباشد، انسجام درونی جامعه بار مشکلات را کاهش می دهد. نمونه ای از وضعیت در زمانه جنگ جهانی دوم در ایران نیز بوده است
مراسم تشییع پیکر حضرت امام خمینی (ره) به عنوان مراسم با بیشترین تعداد شرکت کننده در کتاب گینس ثبت شده است. در این کتاب از مراسم تشییع پیکر حضرت امام خمینی(ره) به عنوان بیشترین تعداد شرکت کننده نام برده شده است.
شکنجه مهمترین ابزار حکومت پهلوی برای حفظ قدرت و حاکمیت بود. شاه وجود هر گونه شکنجه را انکار میکرد ولی شواهد بسیاری از وجود شکنجهگاهها و شکنجههای سخت زندانیان سیاسی وجود داشت.
بعد از بازداشت امام خمینی در خرداد 1342، مردم در اعتراض به این موضوع تجمعی اعتراضی شکل دادند که بسیاری از آن با عنوان تجمعی بزرگ و بینظیر یاد کرده و معتقدند این تجمع نقطه عطف اصلی گروههای مبارز مذهبی در مخالفت با حکومت پهلوی بود.
بر اساس آنـچه تـاريخ مدون در اختيار ما مي نهد از قصه گويي به صورت هنری درمانگر در بيمارستان جندي شاپور از ســوی پرسـتاران بـرای بيخوابی بيماران و پريشانی و رنج و ناراحتي آنان خبر داريم . اين مهم در کتب قديمي مربوط به طب نيز ذکــر شده است .
سقوط هایلهسلاسی و حاکمیت دولت نظامی متمایل به شوروی به رهبری «منگیستو هایله ماریام» و حمایت شاه ایـران از رژیـم سومالی در جنگ اوگادن، سبب تیرگی روابط دو کشور شد؛ این روند تا پیروزی انـقلاب اسـلامی در ایـران ادامه داشت.
با تنها شدن ايران در مقابل روسيه، تهاجمات قواي روسيه كه از جبهه عثماني آسوده خاطر شده بودند شدت پيدا كرد، افسران انگليسي به جاي مساعدت با قواي ايراني، از همكاري خودداري نمودند. سياست انگلستان در اين مقطع رهانيدن روسيه از جنگ با عثماني و ايران، و درگير نمودن آن كشور با فرانسه در جبهههاي اروپا بود. آنان موفق شدند با عقد قرارداد بخارست بين روسيه و عثماني ...
قطعیهای مکرر برق عامل مهمی در دامن زدن به نارضایتیها و بالا رفتن موج خشونتهای مردمی علیه حکومت بود. این قطعیها ناشی از عوامل مختلفی بود که علاوه بر مسائل فنی، مسائل سیاسی هم در بروز آن تاثیر زیادی داشت.