۲۸ اردیبهشت ۴۲۷::
28 اردیبهشت ماه بزرگداشت حکیم عمر خیام ,همه ساله چنین روزی به عنوان روز بزرگداشت حکیم عمر خیام گرامی داشته می شود .
ابوالفتح الدین عمر بن ابراهیم نیشابوری مشهور به خیام از برجسته ترین حکما و ریاضی دانان جهان اسلام در سال ۳۲۹ ه.ق در نیشابور دیده به جهان گشود. وی پس از طی تحصیلات در حوزه ای مختلف در رشته ریاضیات و نجوم ...
آخرین کاروان نظامی ارتش سرخ شوروی و سربازان فرقه چهلم به تاریخ 15 فوریه 1989 برابر با 26 بهمن 1367 به فرماندهی «بوریس گروموف» خاک کشور افغانستان را ترک کردند و از طریق پل «حیرتان» که زمانی پل دوستی خوانده میشد و امروز «پل فرار» نام گرفته از افغانستان با سرافکندگی و ذلت فرار کردند.
این پیروزی ...
هلند یکی از کشورهای اروپایی بود که با اقتصاد نه چندان پیشرفته خود، به مانند بسیاری از کشورهای اروپایی وارد فعالیتهای استعماری شد. این کشور گامهای ابتدایی در عرصه استعمارگری را با ایجاد کمپانی هند شرقی برداشت.
اسدالله علم در 19 آبان در حالي كه در بيرجند به استراحت مشغول بود دچار خونريزي داخلي شد و جهت ادامه معالجه به تهران انتقال داده شد. روز بعد به پاريس اعزام شد و پس از مسافرتي كوتاه به ايران بازگشت. اما در اواخر دي 56 در بيمارستانهاي پاريس بستري شد.
شیوه تفکر و زمامداری قائممقام متفاوت از شاه و درباریان بود، او فرزند زمانه خود نبود، بلکه از نظر تفکر سیاسی، زمانه خود نیز جلوتر بود. در اندیشه او منافع ملی کشور در رأس هر اقدام و سیاستی قرار داشت، از این رو میتوان گفت قائممقام از این حیث منحصر و متفاوت از اطرافیان بود
علی امینی که از نزدیکان قوام بود و شاه به این واسطه از وی متنفر بود، در اردیبهشت 1340 و با فشار آمریکاییها سر کار آمد.
موضوع از این قرار بود که شاه در شرط بندی انتخابات آمریکا روی نیکسون سرمایه گذاری کرد اما وقتی کندی رئیس جمهور شد برای جبران مافات هر چه را آمریکاییها به ایران دیکته کردند پذیرفت؛ از درون این سیاست دیکته شده علی ...
قمرالسلطنه دختر فتحعلی شاه، همسر میرزا حسین خان سپهسالار، در عمارتی که فعلا محل مجلس شورای اسلامی است زندگی میکرد. چون اولاد نداشت سرگرمیهای متعددی داشت. از جمله برای این خانم سماوری از روسیه آورده بودند که به وقت جوش آمدن آب و خارج شدن بخار صدایی شبیه صدای ساز از آن شنیده میشد.
این سماور در روزهای مهمانی و عید که مهمانان ...
در حمام های ایران قدیم جدا از افرادي مثل کارگران حمام يا جامه دار، که وظيفه اش حفاظت از اموال و لبـاس هـاي مردم بود، مهم ترين و تاثيرگذارترين قشر در جـريان اسـتحمام ، دلاک ها بودند که حمام آن عصر بدون آنهـا معنايي نداشت .
نوع مواجهه نخبگان ایرانی با مسئله ترقی از حیث آکرونیک و دیاکرونیک (افقی و عمودی ) یا وسعت و عمق آن و نیز اینکه چه طبقه ای پیشقراول این مواجهه بود یکی از موضوعات بسیار مهم تاریخ توسعه در ایران به حساب میآید. پاسخ به این سئوال میواند آموزههای فراوانی درباره اینکه بالاخره کدام الگوی توسعهخواهی در ایران به پیروزی رسید در اختیار دانشوران قرار دهد. به ...
وقتی لیندون جانسون معاون جان اف کندی، به جای او به عنوان رئیسجمهور آمریکا روی کار آمد، محمدرضا پهلوی به آمریکا سفر کرد و در آنجا این عبارت را بر سر زبان آورد "دیگر دوره احساس عقده حقارت به پایان رسیده است"
یکی از زمینههای فعالیت سیاسی شاپور ریپورتر، همکاری با شبکه ملبورن بود. این شبکه وظایف متعددی داشت که مهمترین آن ایجاد ترس و وحشت در میان مردم نسبت به کمونیسم بود. شبکه ملبورن با همکاری اعضای خود از جمله شاپور، این هدف را به روشهای متعددی انجام میداد.
اراضی زعفرانیه و باغ فردوس را حسین علی خان معیرالممالک خریداری کرد و بعد عمارت باغ فردوس را در آنجا بنا نهاد. نمی دانیم وی اراضی را از چه کسی خریده است. ولی دکتر منوچهر ستوده در سخن از وجه تسمیه زعفرانیه می گوید که اراضی زعفرانیه بخشوده محمدشاه قاجار به یکی از کنیزانش مشهور به زعفران باجی بوده است. متاسفانه منبع خبر معرفی نشده و صحبت آن محرز ...
مقصود اصلی از گرفتن میل در زورخانهها عادت دادن و تقویت دستها به استفاده از گرز در جنگ بوده است. بعضی از محققان تاریخی گفتهاند در ابتدا گرز را به زورخانه آورده اند و ورزشکاران با آن تمرین می کردند ولی به مرور ایام میل جای گرز را گرفته است، جنس میل از چوب است و در اکثر خراطیها ساخته می شود.
میل گرفتن یا میل بازی در ...
شاه در سیاست خارجی طرحهای بلندپروازانهای داشت. او در بسیاری از مسائل منطقهای و فرامنطقهای که فاقد هرگونه منافع ملی برای ایران بود، مشارکت داشت. این طرحها که بیشتر ناشی از سیاست وابستگی شاه به غرب بود، در راستای مقابله با نفوذ کمونیسم قرار داشت نه منافع ملی کشور.
در دوره قاجار بخش وسیعی از جمعیت به دلیل بیماریهای همهگیر همچون مالاریا و وبا از بین رفتند. آمارهایی که در رابطه با این موضوع بیان شده است، آمار متفاوت و متناقضی است با این حال آنچه که آشکار است، میزان تلفات بر اثر بیماریهای همهگیر قابل توجه و چشمگیر بوده است.
جان نیکسون تحلیلگر ارشد سیا بود که سالهای زیادی از زندگی خود را صرف مطالعه زندگی صدام کرده بود. او که تحصیلات خود را در زمینه تاریخ در دانشگاه جورج واشنگتن به پایان رسانده بود در دهه ۱۹۹۰ به استخدام آژانس اطلاعاتی آمریکا درآمد و علاقهاش به خاورمیانه باعث شد تا مسئول تحلیل اطلاعات مربوط به ایران و عراق شود.
مرحوم جلال آلاحمد از جلمه روشنفکرانی است که بیشترین تأثیر را در میان همفکران خود داشته است. وی که با نوشتن داستانهایی چون «مدیر مدرسه» سبک داستاننویسی «صادق هدایت» را به حاشیه کشاند، در حوزه روشنفکری نیز آثاری چون «غربزدگی» و «در خدمت و خیانت روشنفکران» را نوشت که مخالفین و موافقین زیادی در کشور پیدا کرد.
پیدا شدن منابع جدید نفتی و خارجشدن روسیه از شمال ایران، زمینه همکاری نزدیکتر بین ایران و آمریکا را فراهم آورد. بهخصوص آنکه مخالفت صریح آنها با قرارداد ناعادلانه ۱۹۱۹، اعتباری تازه برای آمریکاییان به ارمغان آورد و باعث پیدایش خط سوم در عرصه روابط خارجی ایران شد.
رادیو در ایران سال 1940 میلادی راه اندازی و به دلیل اینکه برنامهها تنها در تهران قابل دریافت بود رادیو تهران نامیده شد.
«ال پی الول ساتن» ایران شناس انگلیسی در کتاب «رضا شاه کبیر یا ایران نو» در این خصوص نوشته است: برنامه رادیو بی شباهت به مندرجات روزنامه نیست. البته قسمت اعظم وقت رادیو به نواختن موسیقی ...