بعد از شکلگیری جنبش ملیگرا که عمدتاً در بحبوحه جنگ جهانی دوم و پس از آن شکل گرفت، بسیاری از مستعمرات با الهامگیری از منابع مختلف به آن پیوستند. منابع الهام مستعمرات متفاوت از یکدیگر بود؛ اما اکثر آنها صبغه دینی داشت.
نقش حزب توده در کودتای 28 مرداد، موضوعی است که بارها و بارها در منابع مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال دیدگاههایی که در این منابع مطرح شده است دیدگاههای متفاوت و گاه متناقضی بوده است. چنانچه برخی معتقدند حزب توده بر علیه مصدق وارد عملیات شد.
پیر لوتی، از خارجیانی که در دوره قاجار در ایران حضور داشت، پیرامون وضعیت شهر اصفهان مطالب زیادی در سفرنامه خود آورده است. او علیرغم آنکه، اصفهان را شهری نه چندان آباد میداند، اما در بخشهایی از کتاب خود نیز به زیباییهای طبیعی آن اشاره کرده است.
امام خمینی از لحاظ علمی، یکی از برترین علمای دوران خود محسوب میشدند. البته برخی از علما و یا مریدان آنها که به نوعی با ایشان رقابت داشتند، حاضر به پذیرش این واقعیت نبودند و یا تمایلی به تعامل علمی با امام نداشتند. اما علیرغم این شرایط، امام از نظر علمی، جایگاه خاصی پیدا کرده بود.
حکومت پهلوی در زمان اوج گرفتن تظاهرات مردمی در سال 57، به اقدامات متعددی متوسل میشد تا مخالفان را افرادی خرابکار جلوه دهد. یکی از این اقدامات، کشف توطئههایی بود که ظاهرا هیچ کدام وجود نداشتند و تنها از سوی حکومت مطرح میشدند.
بخش کوتاهی از بیانات استاد شهید مرتضی مطهری درمورد مبعث حضرت رسول اکرم(ص)، در میان همه پیغمبران جهان پیغمبر اکرم یگانه پیغمبری است که تاریخ کاملا مشخصی دارد ....
حسنعلی منصور فرزند علی منصور (وزیر و نخستوزیر عصر پهلوی) و نوهٔ دختری حسن رئیس ظهیرالملک (حکمران و دولتمرد عصر قاجار و پهلوی) بود.
جالب اینجاست که پدر و پسر را عمال بیگانه در کشور به مقام نخست وزیری رساندند. در نوروز ۱۳۲۹ منصور با حمایت روشن سفارت و شخص سفیر بریتانیا یعنی لوروژتل، پس از ساعد مراغهای، نخستوزیر شد، زیرا انگلیسیها او را قادر به ...
اسدالله علم اگرچه به طور یکطرفه خاطرات خود را به نفع شاه روایت می کند اما در این میان نتوانسته از برخی موارد شائبه برانگیز که در روزنامهها و جراید به نوع دیگری روایت شده است، چشم پوشی کند. البته به نظر می رسد این نقل روایتها از علم به نوعی توجیه این موارد بوده باشد اما به هر جهت نتوانسته به سئوالات افکارعمومی پاسخ صریح و درستی بدهد.
در دوره قاجار مساجد زیادی بنا شد و مساجد قدیمی نیز حفظ شد. گرچه مساجدی که در آن دوره ساخته شدند از نظر هنر و زیبایی، بسیار منحصر بودند؛ اما به اذعان برخی از مسافران و مستشرقان حاضر در ایران، عظمت و شکوه سایر بناها را نداشتند. با این حال در میان تمام آن مساجد، مسجد شاه از نظر بسیاری، یک شاهکار هنری محسوب میشود.
وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره حکومت پهلوی، در نازلترین سطح خود قرار داشت و همین موضوع صدای حامیان حقوق بشر و حتی برخی از متحدان غربی شاه را درآورده بود. اما شاه با بدبینی، ضمن رد هر گونه انتقادی، مدعی بود که هیچ شکنجهای در ایران وجود ندارد.
مبارزان و روشنفکران سیاسی ایران در دوره حکومت پهلوی تحت تأثیر اندیشههای مختلفی بودند. آنان منابع فکری خود را از اندیشههای اندیشمندان بزرگ داخلی و خارجی کسب میکردند. در میان اندیشمندان مطرح جهان، فرانتس فانون از جمله افرادی بود که بر اندیشههای سیاسی روشنفکران ایران همچون جلال آلاحمد و شریعتی تأثیر بسزایی داشت. فانون از جمله نظریهپردازان فرانسوی ...
بعد از رهایی مستعمرات از استعمار کهن، بسیاری از تحلیلگران تصور کردند که دوره استعماری به پایان رسیده است. اما برخلاف این تصور، شکل جدیدی از سیطره و استعمار کشورهای استعمارگر بر کشورهای ضعیف آغاز شد که گرچه به مانند شکل سنتی آن مستقیم نبود؛ اما به صورت غیرمستقیم اقتصاد و سیاست بسیاری از کشورها را هدف قرار داد.
صنعت چاپ، یکی از مهمترین صنعتهایی بود که مورد استفاده استعمارگران قرار گرفت. جالب است که استعمارگران این صنعت را متعلق به غرب میدانند، اما غربیها نیز این صنعت را از چین وارد کردند و از آن در مسیر اقدامات استعماری خود استفاده زیادی نمودند.
۲۵ بهمن روز حکم تاریخی امام خمینی (ره) در مورد ارتداد سلمان رشدی ملعون هست! گزارشی کوتاه از سلمان رشدی (لعنة الله علیه) و ارتداد او توسط حکم تاریخی امام خمینی (ره)
انگلیس وقتی نتوانست از طریق مذاکره ایران را متقاعد به پذیرش پیشنهادات خود پیرامون حل بحران نفتی نماید، به سازمانها و نهادهای بینالمللی متوسل شد تا شاید از این طریق بتواند ایران را تسلیم خواستههای خود نماید. در این رابطه، انگلیس از ایران به دیوان لاهه شکایت کرد و در کنار آن به برخی از سازمانهای جهانی همچون بانک جهانی و شورای امنیت نیز متوسل شد که ...
عبدالعلی لطفی (زاده ۱۲۵۸ یا ۱۲۵۹– درگذشته ۱۳۳۵) سیاستمدار و حقوقدان، وزیر دادگستری ایران در دولت محمد مصدق بود. وی پیش از دوران وزارت، رئیس دیوان جزای عُمّال دولت (دیوان کیفر کارکنان دولت) و رئیس کل بازرسی کل کشور بود.
22 بهمن - انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در 22 بهمن سال 1357 به پیروزی رسید و مردم انقلابی، اداره حکومت کشور را به دست گرفتند.سال 1357 در حالی آغاز شد که صدای مهیب انفجار خشم مردم که از 19 دی سال 1356 در قم آغاز شده بود از تبریز، یزد، جهرم، کازرون، تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، رفسنجان، همدان، نجفآباد و سایر شهرهای ایران به گوش شاه و آمریکا میرسید.
امروز تهران شرایط سخت و پرالتهابی را تجربه میکرد. درگیریها بین مأمورین فرمانداری نظامی از یکسو و پرسنل نیروی هوایی و مردم از سوی دیگر در فرحآباد که از شب قبل آغاز شده بود، ادامه داشت. مأمورین حکومت نظامی دچار تلفات و خسارات زیادی شده بودند و در پادگان مهرآباد درگیری میان نظامیان نیروی هوائی و مخالفان در جریان بود. در شهر اخباری مبنی بر کشته شدن ...
اما از بعدازظهر روز 21 بهمنماه، در خیابان جام جم، از میدان ونک تا محمودیه جوانان انقلابی همراه کارکنان رادیو و تلویزیون ملی، که در اعتصاب به سر میبردند، زنجیره انسانی تشکیل دادند و تا اواسط روز 22 بهمنماه همانجا ماندند. در این میان، ارتش نیز با چند تانک و نفربر به مردم انقلابی پیوست و به نشانه پیروزی تیر هوایی شلیک کرد.
مخالفان شاه تنها به مخالفان داخلی محدود نبودند، بلکه بسیاری از ایرانیان خارج از کشور نیز علیرغم آنکه از زندگی، فرهنگ و تحصیلات غربی بهره میبردند، مخالف سیاستهای شاه بودند. از این رو گزارشات زیادی از تظاهرات دانشجویان علیه شاه در کشورهای غربی همچون آلمان وجود دارد. با این حال دستگاه حکومت به جای شناسائی دقیق مخالفان، آن را به عوام چپ و تودهای در ...