با آغاز اولین تکاپوهای استعماری، رقابت بر سر کسب مستعمرات نیز آغاز شد. انگلیس، از جمله استعمارگرانی بود که خیلی زود به وادی رقیبان پیوست و تلاش کرد تا رقبای خود را از سر راه بردارد. رقابت انگلیس با استعمارگران در قرن شانزدهم آغاز شد و بزرگترین رقیب آن، اسپانیا بود.
از ویژگیهای بارز اخلاقی محمدرضا پهلوی که در خاطرات نزدیکان وی چون اسدالله علم و حسین فردوست بارها به آن اشاره شده، مسألهی زن بارگی وی میباشد. محمدرضا پهلوی در این راه چنان آلوده شده بود که به رغم جایگاهی که داشت و انعکاسی که این اخبار در کشور و مطبوعات جهان بر جای میگذاشت، هرگز این رفتار غیر اخلاقی و غیر دینی را تعدیل نکرد.
بازارهای ایرانی یکی از مهمترین و اصلیترین مکانهای فعالیتهای اقتصادی قاجاریان محسوب میشد. مردم در این مکانها به حیل و اشکال مختلف تلاش میکردند تا به خرید و فروش کالاهای موردنظر خود مشغول شوند. در این بین رقابت برای فروش یا خرید نیز به طرق مختلف وجود داشت.
روی کار آمدن رضاخان مرهون تلاشهای گسترده برخی از حامیان داخلی و خارجی او بود که مدام شعار لزوم دیکتاتوری منور برای ایجاد ثبات در ایران را سر میدادند. جالب آنجاست که خود این افراد و گروهها از عاملان اصلی بیثباتی در ایران نیز بودند.
چاپخانه کلیسای وانک در جلفای اصفهان قدیمی ترین چاپخانه در ایران و خاورمیانه است. اولین کتاب ایران را در آن، جا چاپ کرده اند؛ در سال 1638 میلادی مطابق با سال 1017هجری شمسی، برای اولین بار در ایران و خاورمیانه توسط پیشوای مذهبی ارامنه جلفای اصفهان به نام "خاچادور گساراتسی" کتاب "زبور داود" (ساغموس) در کلیسای وانک جلفای اصفهان به چاپ رسید
رابطه نظامی ایران و آمریکا در دوره پهلوی بر چندین عامل مختلف استوار بود. فروش تسلیحات نظامی به ایران، استفاده از ایران در برخی از جنگهای نیابتی در منطقه و آموزش نیروهای ایران، برخی از مهمترین ابعاد این رابطه است. در میان این ابعاد، آموزش ارتش و نیروهای نظامی، یکی از مهمترین ابعاد این رابطه بود. اما جالب آنکه برخلاف تصور بسیاری از افراد که آموزش را ...
بریتانیاییها که بزرگترین امپراتوری مستعمراتی جهان را به وجود آورده بودند، فرایند آزادسازی مستعمرات خود را تقریباً بیدرنگ آغاز کردند. شاید مشهورترین نمونه هندوستان بود، پرجمعیتترین مستعمره در جهان و باارزشترین دارایی مستعمراتی دیرپای بریتانیا. هندیها اشتیاق خود را به استقلال مدتها پیش از جنگ جهانی دوم نشان داده بودند.
شهید دستغیب، از آغاز مبارزات سیاسی، التزام و ارادت خود به اسلام و امام را نشان داد. علاوه بر مجاهدتهای شخص آیتالله دستغیب در راه انقلاب، اعضای خانواده ایشان نیز در این مسیر با او همگام شدند و در این راه، سختیها و شکنجههایی را متحمل شدند. خانم عصمت الشريعه دستغیب همسر آیتالله در خاطرات خود به این موضوع پرداخته و گفته است
همسویی جبهه ملی با سیاستهای آمریکا در اسناد زیادی ارائه شده است . این سند نیز به این موضوع اختصاص دارد. این سند نشان میدهد که هیات اجرائیهی جبههی ملی خواستار توقف انتقاد از سیاستهای آمریکا شده است.
در ابتدای دهه 40 اتفاقاتی در سطح جهانی رخ داد که بر روابط ایران با کشورهای دیگر نیز تأثیراتی به جا گذاشت. شاه که در ابتدای این دهه با مشکلاتی چون روی کار آمدن دموکراتها گریبانگیر بود، تحت تأثیر اتفاقاتی توانست روابط خود با بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا و انگلیس را بیش از پیش بهبود بخشد.
اواخر دوران حکومت قاجار را میتوان دوره آشوب و مبارزات سیاسی میان جریانات مختلف سیاسی دانست. بسیاری از این جریانات رقیب یکدیگر بودند و بر آن بودند تا با قبضه قدرت خود به نظم و آرامش موردنظر در کشور نائل گردند.
بعد از سقوط حکومت رضاشاه، مردم به شادمانی پرداختند و تمام سنن و آدابی را که به اجبار حکومت رضاشاه پذیرفته بودند، دوباره از سر گرفتند. این موضوع به خوبی نشان دهنده آن بود که مردم بسیاری از سیاستها را تنها به اجبار و اکره پذیرفته بودند و قلبا تمایلی به آن نداشتند.
بازارها در دوران قاجاریه، یکی از بزرگترین و مهمترین مراکز تجاری کاسبکاران محسوب میشدند. گرچه بازارهای شهرهای مختلف، تا حدودی متفاوت از یکدیگر بودند اما ساختار کلی آنها شباهت زیادی به هم داشته است. پیر لوتی در سفرنامه خود، به بخشی از ساختار بازار اصفهان اشاره کرده است
سیاری معتقدند که استعمار بعد از جنگ جهانی دوم کاملاً از بین رفت؛ اما برخلاف این دیدگاه استعمار همچنان به اشکال مختلفی در بسیاری از کشورها وجود داشت. از جمله این اشکال میتوان به سلطه برخی از استعمارگران بر بخشهای از کشور اشاره کرد. نمود این نوع سلطه را میتوان در تفوق کشورهای غربی بر کانال سوئز دید که با روی کار آمدن ناصر در مصر تلاشهایی برای رهایی ...
در دوره قدرتیابی رضاشاه که حکومت قاجار با ضعف شدید قدرت مواجه بود و رضاشاه در حالی سیطره تدریجی قدرت خود بود، کابینههای متعددی روی کار آمدند. یکی از ویژگیهای مهم اکثر این کابینهها، گرایشات آنها به بریتانیا بود. نمونهای از این کابینه را میتوان در سال 1303 مشاهده کرد.
مرسوم ترین و معمول ترین شیوه تنبیه مجرمان چوب و فلک بود؛ به این صورت که مجرم را روی زمین خوابانیده و پاهایش را در بین تسمه ای که دو سر آن به یک قطعه چوب بسته شده بود، قرار می دادند و در حالی که دو نفر طرفین چوب فلک را در دست داشتند، شخص سومی به وسیله ترکه های چوب مشغول ضربه زدن بر کف پای مجرم می شد و گاهی نیز دست مجرمان را بر یک سه پایه بلند بسته و ...
خانههای ایرانی در دوره قاجار با مصالح و مواد اولیه ساخته میشدند. یعنی اکثر خانهها فاقد استحکام و سبک مدرن خانههای امروزی بودند. به عبارتی بیشتر خانهها از گل و یا سنگ تشکیل میشدند. با این حال خانههایی نیز بودند که علاوه بر استحکام بالا، از سبک هنری خاصی بهرهمند بودند. پیر لوتی در وصف یکی از خانهها آورده است
شاه همواره بر این باور بود که نقطه تکیه او و عامل بقایش، ارتش و نیروهای مسلح است. از این رو از هر روشی استفاده میکرد تا نیروهای مسلح را به خود وابسته نگاه دارد. یکی از این روشها، دادن مقامات سیاسی متعدد به آنان بود.
لیلی امیرارجمند مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و از دوستان صمیمی فرح پهلوی با کارولی هاکلر کاردار وابسته سفارت مجارستان و عضو سرویس اطلاعاتی این کشور.
بعد از سقوط حکومت رضاشاه و مقارن با ماههای پایانی جنگ جهانی دوم کنفرانسی در تهران با همین عنوان تشکیل شد که در آن بر استقلال سیاسی ایران تأکید شد. اما علیرغم آنکه مفاد اعلامیه این کنفرانس با تأئید قدرتهای بزرگ همراه بود، عملاً مطابق با اعلامیه پیش نرفت.