زندگی عشایر به دلیل عدم یکجانشینی، ساخت اجتماعی چندان پیچیدهای نداشت و مهمترین اولویتهای آن به تأمین غذا و امنیت محدود بود. موضوع حفظ امنیت از بسیاری از عشایر مردانی سوارکار و جنگجو ساخته بود؛ از این رو بیگانگان، به راحتی نمیتوانستند به مناطق آنان نفوذ کنند. از سویی تأمین نیازهای غذایی نیز باعث شده بود تا بسیاری از آنان در زمان قحطی و فقر، به اقداماتی ...
بختیار بعد از روی کار آمدن به هر طریقی سعی میکرد مانع از ورود امام به کشور شود؛ زیرا او و حکومت به خوبی آگاه بودند که ورود امام به منزله پیروزی انقلاب است. در نقطه مقابل، امام برای پایان بخشیدن به حکومت شاه، درصدد بود هر چه سریعتر به کشور بازگردد.
با شعلهور شدن آتش دومین جنگ بزرگ جهانی، رضاشاه با اعلام بیطرفی، خود را از دخالت در جنگ برحذر داشت. با این حال او به دلایلی به حمایت از آلمان نازی پرداخت و همین موضوع بهانهای برای اشغال کشور توسط متفقین شد. با اشغال کشور، ایران به عرصه تنازع قدرتهای بزرگ درآمد و میان شوروی و انگلیس که در رقابت با یکدیگر به سر میبردند تقسیم شد.
سومین ولیعهد ناصر الدین شاه، محمد قاسم میرزااست که از پنجمین زن عقدی او جیران دختر محمد علی تجریشی به دنیا آمد. این زن بینهایت مورد علاقه شاه بود تا بدانجا که یکی از همسران دائمی خود را (ستاره خانم) که از دوران ولایتعهدی با او بود به مرتبه صیغه تنزل داده و جیران را بهجای او به عقد دائم درآورد.
عثمانی تا قبل از آغاز جنگ جهانی اول، به عنوان یک امپراطوری، دارای قلمروی بزرگ بود و بسیاری از کشورهای خاورمیانه امروزی بخشی از آن محسوب میشدند. اما بعد از جنگ جهانی اول، روند فروپاشی این امپراتوری آغاز شد و بسیاری از بخشهای آن تجزیه شد. گرچه عامل اصلی در این رویداد، ضعف سیاسی عثمانی و درگیر شدن آن در جنگ جهانی بود، اما کارشکنیهای استعمارگران نیز ...
شهرهای ایران در دوره قاجار، از نظم و اصول خاصی برخوردار نبودند، با این حال برخی از شهرها نسبت به سایر شهرها از استحکام و نظم بیشتری برخوردار بودند و از طرفی اهمیت آنها از شهرهای دیگر بیشتر بود. شهری خوی از جمله این شهرها است.
بسیاری عنوان میکنند ژنرال 4 ستاره نیروی دریایی آمریکا یعنی «رابرت هایز» برای انجام یک کودتا آمده است و وظیفه اش هماهنگ کردن نظامیان بلندپایه ایران در این راستاست اما برخی از اسناد نشان میدهد که آمریکایی ها بیشتر نگران منافع خود در ایران بودند. یکی از نگرانیهای آمریکایی ها موضوع قراردادهای تسلیحاتی و سلاح هایی بود که به ایران فروخته بودند تا جیب ...
انگلیسی ها که در حال حاضر نیز نقشه تجزیه ایران را در سر دارند در گذشته برخی از خاک ایران را از کشورمان جدا کردند. بلوچستان یکی از همین مناطق بود که به دو پاره بلوچستان ایران و افغانستان بدل شد .
شیراز در عهد قاجار تقریباً همان سبک و ساختار قدیمی خود از دوره زندیه و حتی پیش از آن را حفظ کرده بود. این شهر در آن دوره از دوازده محله از شش دروازه بزرگ تشکیل شده و وسط شهر نیز با قصری بزرگ احاطه شده بود.
بر اساس این سند یکی از دانشآموزان «به علت بدرفتاری مسئولین دانشسرای موصوف در جلو کلاس مربوطه وسیله مواد نفتی خود را آتش زده که در نتیجه به سختی مجروح و به بیمارستان رضا پهلوی منتقل میشود.»
حسن ارسنجانی وزیر کشاورزی و عامل اصلی برنامه اصلاحات ارضی در ایران و بعدها سفیر ایران در ایتالیا بود. وی سخنانی صریح درباره اهداف این برنامه دولت که از سوی واشنگتن به سلسله پهلوی دیکته شده بود، سخن می گوید و مطرح می کند که روسیه و محمدرضا شاه پهلوی چندان با این برنامه موافق نبودند.
انگلیس از جنبش جنگل هراس زیادی داشت و با ترفندهای مختلفی تلاش کرد تا این جنبش را به مشروطیت و نبود حکومت مرکزی باثبات ربط دهد. اتخاذ این دیدگاه میتوانست دو هدف مهم انگلیس را محقق سازد، از یک سو وجود یک مستبد وابسته را توجیه میکرد، از سویی مجوز سرکوب جنبش جنگل را صادر میکرد.
گزارشی از ساواک راجع به «فرخرو پارسای» رئیس آموزش و پرورش رژیم پهلوی و از اعضای تشکیلات بهائیت. در این سند که به سال 1344 بازمیگردد به مواردی از تخلفات وی اشاره شده است.
خانوادهی پهلوی بر اساس اسناد و مدارک موجود توجه چندانی به علم آموزی و کسب دانش نداشتند. این خانواده علی رغم امکانات فراوانی که در اختیار آنها قرار گرفته بود، هرگز نتوانستند جایگاه مناسبی در محافل دانشگاهی به دست آورند.
مهمترین مشکل کشور بعد از ورود متفقین موضوع نان و ارزاق عمومی بود که به علت حضور متفقین و سیاستهای اشتباه رضاشاه در سالهای پیش از آن به وجود آمد. رضاشاه با سیاستها غلط خود باعث پایین آمدن تولید گندم شد و این موضوع در کنار چپاول و غارت محصولات ایران در زمان جنگ جهانی دوم، بر بحران پیش آمده دامن زد.
اصفهان، در دوره قاجار یکی از زیباترین شهرهای ایران محسوب میشد. این موضوع متأثر از پایتخت بودن اصفهان در زمان صفویان بود که عظمت و شکوفایی این شهر را در آن دوره به همراه داشت. با این حال علیرغم فاصله گرفتن این شهر از دوره شکوه و عظمت خود، همچنان زیبایی و اهمیت خود را حفظ کرده بود
بخش قابل توجهی از آلمانیهایی که در ایران حضور داشتند، به کار جاسوسی و عملیات خرابکارانه اشتغال داشتند. این افراد که با موافقت ضمنی رضاشاه به ایران آمده بودند تحت عناوین و تشکیلات متعدد به اقدامات مرتبط، مشغول بودند
در بررسی مراحل برخورد روسها در رأس نیروی قزاق با انقلاب مشروطه و بمباران ، گزارشهای لیاخوف می تواند منبع مناسبی باشد. در این گزارش به شماره 16 ده مرحله اجرایی برای به موفقیت رسـاندن طـرح کودتا پیشبینی شده که مورد توافق محمد علی شاه، لیاخوف و روسها قرار گرفته است که نشان میدهد قبل از یک درگیری و تهاجم نظامی،زمینهها و اقداماتی برای تضعیف ...
با گسترش نفوذ سیاسی و اقتصادی آمریکا در ایران، بتدریج عرصه آموزش و فرهنگ کشور نیز تحت تأثیر الگوهای آمریکایی با تغییراتی مواجه شد. گذشته از تأثیر غیرمستقیم الگوهای فرهنگی که از طریق ارتباط ایرانیان و آمریکاییهای مقیم ایران و یا سفرهای خارجی صورت میگرفت بخش مهمی از این موضوع ناشی از اقدامات مستقیم شاه و ایجاد نهادهای آموزشی با سبک و سیاق غربی بود....
مدت محکومیت زندانیان سیاسی، کاملاً طولانی بوده و گاه نامشخص و نامعین بود. زندانیان هیچ راه گریزی برای نجات از زندان نداشتند مگر آنکه به خواستههای رژیم تن داده و مطابق با آن رفتار نمایند. یکی از این خواستهها اعلام ندامت و یا اعتراف اجباری بود.