با مسجل شدن بازگشت امام خمینی (ره) پس از سالها تبعید به کشور، مردم از روزهای قبل خود را برای استقبال از ایشان آماده کرده بودند، این سند شور و هیجان عمومی در شهر قم را نشان میدهد
با سقوط رضاخان و اشغال ایران و در شرایطی که هنوز پهلوی دوم به عنوان یک دیکتاتور همه امور را در دست نگرفته بود، پای دولتهای خارجی هم به انتخابات مجلس شورای ملی باز شد یعنی سه جریان شامل نیروهای خارجی که عمدتاً شوروی و انگلیس و در مناطقی هم آمریکاییها بودند، دوم دربار پهلوی و سوم برخی از احزابی که به نحوی با بیگانگان مربوط هستند میدان دار انتخابات ...
هادى خلعتبرى معاون وزارت اطلاعات اظهار داشته: کلالى که خیلى با او نزدیک میباشد از فاسدترین و بدنامترین آدمها میباشد.
وى گفت: مظهرى از افراد بسیار آلوده است و علاوه بر سوابق سوء و قاچاق هروئین همیشه بوى تریاک از لباس و دهان وى به مشام میرسد.
عباس شاهنده از چهرههای وابسته به رژیم پهلوی بود که در عرصهی مطبوعات فعالیت میکرد. اسناد فراوانی از اقدامات غیر قانونی وی وجود دارد. در سند امروز میبینیم که وی چگونه با «رندی» از اعضای حزب ایران نوین پول میگرفته است.
سند زیر گزارشی است از اقدامات غیر قانونی «فرخ روپارسای» از اعضای تشکیلات بهائیت در هنگام وزارتش در آموزش و پرورش در سال 1347. این سند گویای این واقعیت تلخ است که در رژیم پهلوی جایی برای افراد صالح در دستگاه وجود نداشته است و اگر کسی در برابر دست درازیهای این افراد به بیتالمال میایستاد، مورد خشم قرار گرفته و در بهترین حالت از کار برکنار میگردید.
بر خلاف تصور رایج، دولت فرانسه هرگز با آغوش باز از حضرت امام خمینی (ره) در سال 1357 استقبال نکرد، بلکه به بهانههای مختلف در مسیر حرکت امام سنگ اندازی نیز میکرد.
سند دیگر امروز ماهیت انقلاب سال 1357 ایران را به خوبی نشان میدهد. این سند که نمونهای است از اقدامات مشابه در سراسر کشور، مخالفت مردم با مظاهر ضد اسلامی را که رژیم سالها در ترویج آنها کوشیده بود آشکار میکند.در این سند میخوانیم «اخیراً کلیه مشروب فروشیهای شهرستان ساری تعطیل و کافه رستورانها با نصب تابلوهای پارچهای مبنی بر بسم الله الرحمن الرحیم ...
سند زیر گزارشی است از تظاهرات مردم در شهرستان کاشان در سال 1357. در سند آمده است: «مأمورین برای متفرق ساختن آنان [انقلابیون] اقدام به تیراندازی و در نتیجه دو نفر مجروح و مصدوم شدهاند. گفته میشود که امکان دارد افراد دیگری مجروح و توسط متظاهرین از صحنه دور شده باشند.»
این سند اقدامات دولت اسرائیل در سال 1337 را در میان مطبوعات ایران نشان میدهد. هدف از این اقدامات زمینهسازی شناسایی رژیم اسرائیل از سوی ایران بوده است
در میان لیستهای خرید فراوان و متعدد رژیم پهلوی از خارج کشور که به وسیله سفارتخانهها تهیه میشد، اقلامی دیده میشود که حاکی از ضعف عمیق صنعتی ایران در عصر پهلوی میباشد.
چنانچه بانک صادرات علیه او [هژبر یزدانی] اقامه دعوی نموده و ورشکستگی او را اعلام نماید با در نظر گرفتن این که مبلغ بدهکاری تقریباً معادل سرمایه بانک صادرات است در حقیقت باید گفت که اعلام ورشکستگی بانک صادرات در اذهان عمومی مطرح میگردد و مشکلات مالی و اقتصادی فراوانی را در شرایط کنونی برای کشور به وجود میآورد که جبران ناپذیر خواهد بود
خانوادهی پهلوی در طول بیش از 5 دهه سلطنت این خاندان بر ایران همواره خود را فراتر از قانون دانسته و کوچکترین توجهی به ارزشهای انسانی و شئون اخلاقی و قانونی از خود نشان نمیدادند. بیاحترامی به دیگران و تضییع حقوق آنها از مواردی بود که در اسناد و خاطرات آن زمان بارها به آن اشاره شده است.
یکی از محورهای اصلی مخالفت مردم با رژیم پهلوی مسالهی حجاب و رواج بیبند و باری در جامعه بود. اسناد موجود نشان میدهد که یکی از خواستههای اکثریت مردم کشور توجه به ارزشهای اسلامی و مقابله با اقدامات ضد فرهنگی رژیم پهلوی بوده است.
بر اساس اسناد موجود نه تنها اعضای خانوادهی پهلوی، بلکه بسیاری از کسانی که با آنها در ارتباط بودند نیز فراتر از قانون رفتار میکردند. متأسفانه این موضوع سبب شده بود تا بسیاری از جنایات و اقدامات خلاف قانون آنها نادیده گرفته شود و از پیگرد قانونی مصون باشند. در سند زیر میبینیم که مهندس خرم از مقاطعهکاران بزرگ کشور به خاطر مشارکت «چند نفر از والاحضرتها ...
از اقدامات عوام فریبانه و دیرهنگام رژیم پهلوی برای مهار انقلاب ، دستگیری تعدادی از مفسدین اقتصادی و رجال سیاسی بود، این دستگیریها که صرفاً به منظور آرام کردن هیجانات عمومی انجام گرفته بود هرگز تاثیری در میان جامعه نداشت؛ چرا که صوری بودن آن برای مردم کاملاً آشکار بود. در سند زیر میبینیم که مردم دستگیری «هژبر یزدانی» عضو فعال تشکیلات بهائیت را نتیجهی ...
رابطهی دولت و مطبوعات در عصر پهلوی به این صورت بود که دولت به جراید طرفدار خود کمکهای زیادی تخصیص میداد، اما از طرف دیگر برای مطبوعات مخالف مزاحمتهایی ایجاد میکرد.
اسناد موجود نشان میدهد که دست بسیاری از رجال عصر پهلوی به خون افراد بیگناه آغشته بوده است. کسانی مانند فرهاد مسعودی، حمیدرضا پهلوی، پرویز ثابتی و بسیاری دیگر از جمله کسانی بودند که مستقیماً مرتکب قتل شدهاند.
این سند گزارش جالبی است از تخلفات انتخاباتی در سال 1347. بر اساس این سند اعضای احزاب فرمایشی رژیم پهلوی برای کسب آرا از هیچ گونه اقدامی فروگذار نبودهاند، به طوری که در برخی شهرها از اراذل و اوباش استفاده میشد.