بر اساس اسناد موجود نه تنها اعضای خانوادهی پهلوی، بلکه بسیاری از کسانی که با آنها در ارتباط بودند نیز فراتر از قانون رفتار میکردند. متأسفانه این موضوع سبب شده بود تا بسیاری از جنایات و اقدامات خلاف قانون آنها نادیده گرفته شود و از پیگرد قانونی مصون باشند. در سند زیر میبینیم که مهندس خرم از مقاطعهکاران بزرگ کشور به خاطر مشارکت «چند نفر از والاحضرتها ...
از اقدامات عوام فریبانه و دیرهنگام رژیم پهلوی برای مهار انقلاب ، دستگیری تعدادی از مفسدین اقتصادی و رجال سیاسی بود، این دستگیریها که صرفاً به منظور آرام کردن هیجانات عمومی انجام گرفته بود هرگز تاثیری در میان جامعه نداشت؛ چرا که صوری بودن آن برای مردم کاملاً آشکار بود. در سند زیر میبینیم که مردم دستگیری «هژبر یزدانی» عضو فعال تشکیلات بهائیت را نتیجهی ...
رابطهی دولت و مطبوعات در عصر پهلوی به این صورت بود که دولت به جراید طرفدار خود کمکهای زیادی تخصیص میداد، اما از طرف دیگر برای مطبوعات مخالف مزاحمتهایی ایجاد میکرد.
اسناد موجود نشان میدهد که دست بسیاری از رجال عصر پهلوی به خون افراد بیگناه آغشته بوده است. کسانی مانند فرهاد مسعودی، حمیدرضا پهلوی، پرویز ثابتی و بسیاری دیگر از جمله کسانی بودند که مستقیماً مرتکب قتل شدهاند.
این سند گزارش جالبی است از تخلفات انتخاباتی در سال 1347. بر اساس این سند اعضای احزاب فرمایشی رژیم پهلوی برای کسب آرا از هیچ گونه اقدامی فروگذار نبودهاند، به طوری که در برخی شهرها از اراذل و اوباش استفاده میشد.
محله و میدان شهدا، مکانی در شرق شهر تهران، پایتخت ایران، است. این میدان که پیشتر با نام میدان ژاله شناخته شده بود، محل وقوع حادثه ۱۷ شهریور است و به همین علت پس از انقلاب ۱۳۵۷، میدان شهدا نام گرفت
در دورهی پهلوی احزاب و کاندیداهای مجلس به جای تکیه بر برنامهها، شعارها و اهداف مشخص سیاسی و اقتصادی برای جلب رأی مردم، راههای بسیار سادهتری را انتخاب میکردند. یکی از این راههای بیدردسر اجیر کردن کارگران برخی شرکتها و مؤسسات بود. در اسناد میبینیم که برخی نمایندگان در قبال دادن یک دست غذای مجانی به این افراد از آنها میخواستند که صندوقهای رأی ...
چند روز قبل آقای اردشیر زاهدی در جادهی نیاوران رانندهای را که آهسته میرانده و به بوق زدنهای او توجه نکرده به قصد کشت کتک زده و بعد چون حالش بد شده وی را شخصاً به بیمارستان رسانده و بعد به سازمان امنیت تلفن کرده و از طرف سازمان امنیت شخص مضروب جلب گردیده است.
این سند گزارشی است از فسادهای مالی « باقرعاملی» وزیر دادگستری رژیم پهلوی در سال 1344. باقر عاملی از موقعیت خود برای دریافت رشوههای کلان استفاده میکرد. در سند امروز میبینیم که وی در قبال دریافت دو دانگ از زمینهای «ابوالفتح دولتشاهی» به کرمانشاه رفته و به نفع وی رأی صادر کرده است.
سند زیر دو موضوع مهم را به وضوح آشکار میکند: نخست آنکه «حسنعلی منصور» با چراغ سبز آمریکاییها و حمایت «محمدرضا پهلوی» مدتها قبل از رسیدن به نخست وزیری خود را برای تصدی این پست آماده کرده بود. دومین موضوع این سند دخالت مستقیم محمدرضا پهلوی در امر انتخاب نمایندگان مجلس میباشد.
بر اساس این سند یکی از نمایندگان مجلس به نام اکباتانی «وظیفه دارد کلیه اخبار محرمانه و خصوصی جلسات مجلس شورای ملی را به اطلاع اقبال و رشیدیانها برساند و در پخش شایعات دلسرد کننده بین نمایندگان حزبی مجلس فعالیت کند و تمام اطلاعات لازمه رادر اختیار رامبد و حزب مردم بگذارد.
برادران «رشیدیان» که در جریان کودتای 28 مرداد 1332 نقش تعیین کنندهای داشتند، از عوامل شناخته شدهی انگلستان در ایران به حساب میآیند. این خانوادهی وابسته و فاسد پس از کودتای 28 مرداد با توجه به تسهیلات رژیم پهلوی ثروت هنگفتی به دست آوردند. سندی که در ادامه آمده است به این موضوع اختصاص دارد.
منوچهر اقبال در این زمان «رئیس شرکت نفت ایران» بود، وی که یک دورهی نخست وزیری بسیار ناموفق را در کارنامه داشت، این جمعیت را برای ایجاد جناحبندی و فعالیت سیاسی تشکیل داده بود.
نامه سفارت ايران در جده به وزارت امور خارجه در مورد مطلب منتشره در مطبوعات عربستان سعودي مبني بر انصراف ايران از خريد 7 دستگاه رادار آوانس از امريكا ، احتمال سردي روابط دولتهاي ايران و امريكا در دوران رياست جمهوري كارتر.
تظاهرات ۱۵ خرداد، مجموعه وقایعی است که در خرداد ۱۳۴۲ خورشیدی در پی بازداشت روحالله خمینی، در انتقاد به لایحهی انجمنهای ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید رخ داد. این تظاهرات در شهرهای تهران، قم و ورامین علیه دولت اسدالله علم در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی برگزار شد و به زد و خورد بین مأموران شهربانی و تظاهرکنندگان انجامید. برخی تحلیلگران و نیز خمینی ...
اعضای نهضت آزادی در قم بسیار محدود بوده و چهرههای برجستهی آنها در این زمان چندان فعال نبودهاند. نهضت آزادی در زمان یاد شده هنوز خواهان سقوط رژیم پهلوی نبوده و صرفاً به دنبال احیای رژیم سلطنتی مشروطه بودهاند. این دستور بیشتر متوجه دستگیری یاران امام بوده است
از ویژگی مشترک سخنرانیهای وعاظ و روحانیون سراسر کشور، استفاده از اشارات، تمثیلها و داستانهای تاریخی و تطبیق آن با شرایط روز کشور بود. این شیوهی مبارزه که از سال 1342 شروع شده بود در سال 1357 به اوج خود رسید و نوک پیکان انتقادات را متوجه شاه کرد. وعاظ از هر فرصتی برای مقایسهی محمدرضا پهلوی با شاهان بیرحم تاریخ استفاده میکردند.
این سند متملقانه برای آگاهی از روحیهی رجال عصر پهلوی جالب توجه میباشد. در پایان گفتههای اردشیر زاهدی جملهای هست که مورد مناقشه میباشد،؛ چرا که «جهانگیر تفضلی» معتقد است وی اولین بار این جمله را به کار برده و زاهدی آن را از وی عاریت گرفته است. جمله مورد نزاع عبارت است از «پای مبارک را میبوسد هزار بار»!!!
شمس پهلوی خواهر ارشد محمدرضا به گفتهی اسناد یکی از مُسرفترین و تجملگراترین چهرههای رژیم پهلوی بوده است. سند امروز تعدادی از خودروهای موجود در یکی از کاخهای وی را معرفی کرده است. لازم به توضیح است که در سال 1344 خودرو یکی از کالاهای سرمایهای بوده و قیمت آن بسیار زیاد بوده است.