این نوشتار با توجه به اهمیتی که نشانهشناسی علایم و نمادهای انقلاب در جریان مبارزات مردم علیه رژیم پهلوی داشته، درصدد است تا با بهرهگیری از روش فرهنگی، این علایم را مورد بررسی و واکاوی قرار دهد و نشان دهد چه جریانی پیروز نهایی جنگ نمادها بود.
در ابتدا رژیم سعی میکرد فساد دربار را به دلایل فرهنگی مردم مخفی نگه دارد و همین امر موجب شد تا خاندان سلطنت خود را از مردم پنهان نمایند و کمکم رابطهی باریک خود را با مردم قطع کنند و دربار به یک اشرافیت و طبقهای تبدیل شود که هیچ چیز بین آنان و مردم را پیوند نزند.
یکی از ویژگی های دربار پهلوی دوم سودجویی های اقتصادی بود که از سوی خواهران، برادران و حتی مادر محمدرضا پهلوی سر می زد، به نحوی که گاه این سوء استفاده گری ها موجبات رسوایی آنان را فراهم می آورد.
پاسخ به این پرسش که چرا چنین ارتش قدرتمندی که همواره مایهی مباهات و پشتگرمی محمدرضا بود، در برابر انقلاب نه تنها به حمایت از رژیم وی نپرداخت، بلکه به وی پشت کرد و به جناح انقلابیون پیوست را در جایی ورای توان فیزیکی و تجهیزات نظامی باید جستوجو کرد.
عصر روز پنج شنبه 19 بهمن، عکس اصلی صفحه نخست روزنامه کیهان به تصویری اختصاص داشت که جمعی از ارتشیها را در حال ادای احترام به امام خمینی نشان میداد. چندی بعد مشخص شد که بخش بزرگی از ارتشیهایی که آن روز در مدرسه رفاه به دیدار امام رفته بودند، از افراد نیروی هوایی و به ویژه همافران بودند