خانوادهی پهلوی بر اساس اسناد و مدارک موجود توجه چندانی به علم آموزی و کسب دانش نداشتند. این خانواده علی رغم امکانات فراوانی که در اختیار آنها قرار گرفته بود، هرگز نتوانستند جایگاه مناسبی در محافل دانشگاهی به دست آورند.
مهمترین مشکل کشور بعد از ورود متفقین موضوع نان و ارزاق عمومی بود که به علت حضور متفقین و سیاستهای اشتباه رضاشاه در سالهای پیش از آن به وجود آمد. رضاشاه با سیاستها غلط خود باعث پایین آمدن تولید گندم شد و این موضوع در کنار چپاول و غارت محصولات ایران در زمان جنگ جهانی دوم، بر بحران پیش آمده دامن زد.
اصفهان، در دوره قاجار یکی از زیباترین شهرهای ایران محسوب میشد. این موضوع متأثر از پایتخت بودن اصفهان در زمان صفویان بود که عظمت و شکوفایی این شهر را در آن دوره به همراه داشت. با این حال علیرغم فاصله گرفتن این شهر از دوره شکوه و عظمت خود، همچنان زیبایی و اهمیت خود را حفظ کرده بود
بخش قابل توجهی از آلمانیهایی که در ایران حضور داشتند، به کار جاسوسی و عملیات خرابکارانه اشتغال داشتند. این افراد که با موافقت ضمنی رضاشاه به ایران آمده بودند تحت عناوین و تشکیلات متعدد به اقدامات مرتبط، مشغول بودند
در بررسی مراحل برخورد روسها در رأس نیروی قزاق با انقلاب مشروطه و بمباران ، گزارشهای لیاخوف می تواند منبع مناسبی باشد. در این گزارش به شماره 16 ده مرحله اجرایی برای به موفقیت رسـاندن طـرح کودتا پیشبینی شده که مورد توافق محمد علی شاه، لیاخوف و روسها قرار گرفته است که نشان میدهد قبل از یک درگیری و تهاجم نظامی،زمینهها و اقداماتی برای تضعیف ...
با گسترش نفوذ سیاسی و اقتصادی آمریکا در ایران، بتدریج عرصه آموزش و فرهنگ کشور نیز تحت تأثیر الگوهای آمریکایی با تغییراتی مواجه شد. گذشته از تأثیر غیرمستقیم الگوهای فرهنگی که از طریق ارتباط ایرانیان و آمریکاییهای مقیم ایران و یا سفرهای خارجی صورت میگرفت بخش مهمی از این موضوع ناشی از اقدامات مستقیم شاه و ایجاد نهادهای آموزشی با سبک و سیاق غربی بود....
مدت محکومیت زندانیان سیاسی، کاملاً طولانی بوده و گاه نامشخص و نامعین بود. زندانیان هیچ راه گریزی برای نجات از زندان نداشتند مگر آنکه به خواستههای رژیم تن داده و مطابق با آن رفتار نمایند. یکی از این خواستهها اعلام ندامت و یا اعتراف اجباری بود.
از برخی گروههای روشنفکری جوامع در حال توسعه به عنوان گروههای همسو با استعمارگرایان یاد میشوند. برخی از روشنفکران خواسته یا ناخواسته تحت تأثیر نفوذ و فرهنگ غرب قرار گرفته و در دورهای که استعمارگرایان در کشور آنان حضور داشتند، تقلید از فرهنگ آنان و غرب را تنها الگوی پیشرفت معرفی میکردند.
خانههای ایرانی تا دوره قاجار به سبک و سیاق معماری ایرانیان ساخته میشدند. گرچه در این دوره شاهد نفوذ فرهنگ و تمدن غرب هستیم، اما خانهها همچنان ساخت ساده و سنتی خود را حفظ نموده بودند. ساخت اکثر خانهها به یکدیگر شباهت داشت و آراستگی حیاط خانهها با درخت و گل یکی از ویژگیهای اصلی و منحصر آن بود.
بسیاری از احزاب، نهادها و سازمانهای سیاسی حکومت پهلوی تحت کنترل کشورهای غربی بوده و یا ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با آنان داشتند. درواقع بسیاری از نهادهای امنیتی و اطلاعاتی غرب همچون آمریکا با نزدیکی به سازمانها و نهادهای سیاسی ایران، به کسب اطلاعات مورد نیاز خود اقدام میکردند و از این طریق به سیاستهای مورد نظر خود مبادرت مینمودند. حزب ایران نوین ...
یکی از دلایل حمایت حکومت پهلوی از فعالیتهای محافل صهیونیستی در ایران مسائل سیاسی و به زعم پادشاهان پهلوی مسائل امنیتی بود. چنانچه رضا شاه بر این باور بود که حمایت از صهیونیسم میتواند منجر به امنیت در کشور گردد. در حالی که هدف نهایی او حفظ قدرت استبدادی خود بود.
در دوره قاجار، مهمننوازی در شکلی سنتی انجام میشد. یعنی خارجیانی که به ایران وارد میشدند به طور سنتی و توسط خانوادههای ایرانی مورد استقبال قرار میگرفتند. این خصیصه ایرانی از نظر خارجیان یکی از ویژگیهای خوب و مهم رفتاری ایرانیان است که همواره از آن با نیکی صحبت شده است.
برخی معتقدند که استعمارگری علیرغم تمام مشکلات خود، جنبهها و امتیازات مثبتی نیز برای مستعمرات به همراه داشت. از جمله این امتیازات به مسائلی چون دموکراسی اشاره شده است. اما واقعیت آن است که نه تنها در بسیاری از کشورها هیچ گاه دموکراسی شکل نگرفت، بلکه مشکلاتی که بر اثر استعمارگری به وجود آمد بسیار بیشتر از امتیازات آن بود.
هفده شهریور 1357 یکی از تاریکترین و خونبارترین روزهای حکومت پهلوی است. در این روز رژیم پهلوی به بهانهی حکومت نظامی بر روی مردم بیدفاعی که در میدان شهداء (ژاله سابق) جمع شده بودند، آتش گشوده و بسیاری را به شهادت رساند. اگر چه رژیم به دنبال تکرار قتل عام 15 خرداد و ایجاد رعب و وحشت در جامعه بود، ولی این بار نتیجه عکس گرفت. این روز که به جمعه سیاه ...
از 17 شهریور 1357 به بعد، تعداد حوادث سیاسی رخ داده به حدی زیاد بود که دیگر تصور آرامش در شهرهای ایران، تصوری دور و غیرقابل باور بود. طی آن روزها و ماهها، چندین حادثه سیاسی دیگر نیز رخ داد که بر شتاب گرفتن تحولات تاثیر زیادی داشت.
تا پیش از آغاز نهضت امام خمینی که عملا از اوایل دهه 1340 کلید خورد، مبارزات سیاسی مخالفان عمدتا با درون حاکمیت و سیاستهای آن معطوف بود. اما با آغاز مبارزات امام، این مبارزات از مخالفت با سیاستها به مخالفت با حکومت تغییر کرد و همین موضوع نقطه اصلی تفاوت مبارزات امام با دیگر مبارزان بود.
انگلیس یا امپراطوری بریتانیا، بزرگترین کشور استعمارگر دنیا در دوران استعمارگری محسوب میشد. این کشور کمی دیرتر از استعمارگران پیر، وارد این وادی شد؛ اما چنان گوی سبق را از آنان ربود که دیگر آفتاب در بریتانیای کبیر غروب نمیکرد. این کشور، مستعمرات زیادی را در آسیا، آفریقا و آمریکا از آن خود کرد.
بر اساس این سند خسروانی در مقابل تعریض نکردن یک جاده، چند میلیون تومان پول رشوه گرفته است. در بخشی از این سند آمده است: «موقعی که دبیر کل حزب اکثریت که بدون داشتن سواد و شخصیت اجتماعی و سیاسی به چنین مقامی رسیده دزد و رشوهخوار از کار درآید چگونه میتوان چنین حزبی را پاسدار انقلاب نامید.»
محمدرضا پهلوی بارها در سخنان متعدد و حتی در آثاری که از خود به جای گذاشته است از پدرش سخن رانده و تعریف کرده است. او همواره از پدرش به عنوان مردی بزرگ و با القابی چون ناجی ایران یاد کرده است. محمدرضا پهلوی در اکثر مواقع ستایشگر پدرش است، او بسیاری از اقدامات پدرش را اقداماتی به جا و درست دانسته و او را معمار ایران معرفی کرده است.